Ashtangayoga och gravid

Igår blev det yinyoga en liten stund. Gjorde mest framåtböjningar.
Imorse körde jag till Österlen och Mudita. Mamma var med!

Det var härligt. Kände att jag hade en skön rytm i kroppen och vinyasorna kändes “fria”, njöt av bakåtböjarna.

En sak jag funderat på är att vara gravid och yoga. Jag har sökt runt på nätet och kollat vad som rekommenderas vad som skrivs, vad ska man och vad ska man inte göra.
Känner att jag hittar ganska dåligt med information om detta så nu får jag studera detta lite själv och summera ihop efter egen känsla i kroppen samt råd från olika lärare.

– Att göra yoga de tre första månaderna rekommenderas ej för en om man inte är så van. Man säger att kroppen bör vila, att fostret ska sätta sig och att man yogar med försiktighet.
– Om man yogar ändå bör man vara “van” yogi eller åtminstone ha en regelbunden practice.
– Att göra solhälsningarna tror jag bara att är bra, alltid och särskilt om man gör dem varje dag.
– Man ska inte hålla uddhyana bandha. Däremot kan man ha mula bandha aktiverat.
– Pranayama kan man göra men ej pranayama där du jobbar med uddhyana bandha. Man ska ej göra kapilabhati.
– När det gäller asana ska man inte göra sidovridningarna. Detta betyder att man ej kan göra Parivrtta Trikonasana fullt ut, ej  Parivrtta Parshakonasana, Marichyasana C eller D.

Det som har ändrats i min Ashtanga Vinyasa träning hittills, gällande asana är:
(Jag vill gärna poängtera att det är ändringar utifrån så långt jag är i mina asana och baserat på min practice)

Parivrtta Trikonasana – Här har jag handen på insidan istället, nedanför axeln. Jag vrider mig mycket lätt uppåt endast med överkroppen.
Parivrtta Parsvakonasana – I början hoppade jag över den nu gör jag den på knä istället och fokuserar på att lyfta upp överkroppen och vrida ytterst lite.
Ardha Baddha Padma Uttanasana – går ej ner utan står upprätt
Pashimottanasana
– Börjar långsamt att bredda benen nu. I C når jag då inte runt och kan hålla handleden. Håller händerna på golvet istället i C. Fokuserar på lyftet från pubisbenet och uppåt mot ryggen. Aktiverar benen lite lätt.
Ardha Baddha Pasimottanasana – Går inte ner så långt längre längre och så småningom kommer jag att sitta upprätt och bara andas.
Trianga Mukhaikapada Pashimottanasana – Gör den med mellanrum mellan knäna, böjer ner mellan benen.
Marichyasana B – Sitter på lotusbenet istället för att hålla det i halvlotusen
Marichyasana C – Här vrider jag på andra hållet istället. dvs. jag börjar med höger ben böjt och böjer nu höger arm runt istället och binder. Kroppen i vridning åt vänster, nedre delen av ryggraden i fokus framåt. ( Här kan man skippa att binda och bara hålla)
Marichyasana D – Vrider in vänster ben under höger. Höger ovanpå vänster, vrider åt vänster. Håller vänsterhanden bakom ryggen och högerhanden på höger fot, ev. under.
Supta kurmasana – Har inte fötterna bakom huvudet utan under ansiktet istället. Låter händerna gå fram istället och håller om fötterna.
Jag går ej upp i balansövningen efter.
Garbha Pindasana – Här hade jag precis börjat jobba med armarna igenom, nu har jag gått tillbaka med armarna runt istället. Vet ej hur länge jag kommer att kunna göra den till.
Kukkutasana – Lyfter väldigt lätt, orkar ej gå upp, så det blir mest att jag har korsade ben och böjer mig framåt lyfter rumpan har kvar fötterna i golvet.
Baddha Konasana – Kommer ej ner till golvet längre men jag gör så långt jag känner. Denna asana är bra att göra och stegvis jobbar man sig uppåt i den istället, så småningom kommer man bara att sitta upprätt i den och andas.
Supta Konasana – Kan fortfarande gå hela vägen ner, men kommer nog snart att hindras på vägen.
Setu Bandhasana – Hoppar över den, den är för kraftfull.
Matsyasana – Jag gör endast A
För övrigt kan jag utan några större problem göra de andra asana precis som innan jag blev gravid. Men mycket kommer att hända längre fram och jag kommer att behöva justera mera.

Om någon har några tips som man ska tänka på som kan vara till hjälp i att justera de olika asana vore jag jätteglad att få ta del av dem.

Namaste

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

9 kommentarer

 1. Det jag lärt mig är att ge plats för fostret – dvs väldigt försiktigt med framåtböjar av alla slag, även prasaittha och de olika varianterna. Inga kroppslås alls, inte när man ammar heller. Jag ska gå på gravidyogalärarkurs i Båstad i slutet på augusti! Sedan kan jag säkert mer 🙂 Var rädd om dig!

 2. Anna vad spännande med graviditet, grattis. Jag har inte hunnit läsa just några bloggar alls i sommar och har därför missat det. Nu ser jag dock att det finns en massa nytt att ta del av i din blogg 🙂

 3. Återigen, grattis till pyret i magen =) Spännande att höra om dina anpassande yogapositioner. Det jag vet är att man ska vara försiktig med framåtböjningar (om alls) och inga kroppslås eller kraftig/snabb andning. Som Annika också skriver.. Det bästa är ju att du också känner in själv som du skriver vad som funkar och inte funkar.

 4. Annika, Vad kul att du ska på gravidlärarutbildning. Lova att du delar med dig!
  Marica, Tack tack. Ibland måste man bloggpausa också.
  Maria, Helt sant. Framåtböjarna kommer att bli mer och mer upprätta. Kommer att bli sittande så småningom med fokus på rygg o sittben.
  Magdalena, Tack

 5. Hej Anna & Grattis till graviditeten!!!
  Josephine Selander kommer tydligen ut med en gravidyogabok snart. Kanske det bringar mer ljus på saken.
  Kram Helle

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: