Om Ashtangayoga

Guruji och Sharath

Yogan vi praktiserar heter Ashtangayoga. Grundaren av denna metod är Sri K. Pattabhi Jois som undervisade hela sitt liv. Yogan lever vidare runt om i världen med alla elever och lärare som följer hans tradition och sprider den vidare. I yoga pratar man om Parampara, när kunskap och visdom går vidare från lärare till elev. Att vi alla är elever och att vi ska hedra den som visar vägen och har vandrat vägen innan en själv. Vi böjer oss ödmjukt för lärandet. Jag som driver och har grundat Yogashala har fått lära mig direkt av Maria Boox som i sin tur lärt sig direkt från Guruji (Pattabhi Jois)
Att lära på detta vis för lärare som i sin tur lärt av lärare kallas för just PARAMPARA.

I Ashtangayoga gör man alla asana (positioner) i en bestämd ordning och traditionellt så ger och lär läraren nästa position när eleven är redo, i individuell takt, och detta kan vara vid annan tidpunkt än vad man själv tycker. Man har aldrig bråttom och man ska inte att jämföra sin yogautövning med andras – vi har alla olika kroppar med olika förutsättningar. Hur snabbt det går är alltså inte det viktiga, utan med vilken fokus, närvaro och diciplin man övar.

Ashtangayoga har tre huvudingredienser. Dessa är andning, kroppslås samt fokus. När vi synkroniserar dessa tre i våra rörelser skapas en rytm mellan andning och kropp, där våra sinnen lugnas. Vi stärker vår självkännedom och frigör livskraft/energi inne i kroppen.

Några fördelar med Ashtangayoga

  • Bygger upp smidighet och styrka 
  • Ger dig ett lugnare sinne
  • Ökar din närvaro och koncentration 
  • Balanserar energiflödet i kroppen 

Tänk om det bara fanns solhälsningarna tänk så fokuserade och perfekta de skulle vara!”

Suryanamaskara A
Suryanamaskara A
%d