Dag sju med Ashtanga Vinyasa

Dag sju med minst fem solhälsningar från Ashtanga vinyasa var ju en baggis eftersom jag varje söndag har träning på min shala för min lärare!
Imorse bar det av i blåsten mot Österlen. Det var ett underbart program på radion “Personligt” på P4 Som imorse handlade om Else Marie Molitor bland romer kallad Molly. En 74 årig kvinna som i mer än 40 år har hjälpt romer – Zigenare att anpassa sig i samhället och i skolan.
Hon berättade också om olika resor hon gjort bl.s till Indien där hon flög till Delhi och sedan åkte tåg genom hela Indien. Hennes filosofi i att resa är att man ska bo bland befolkningen för att uppleva kultur på rätt sätt. En helt underbar kvinna med underbara berättelser. Om ni vill höra programmet kan ni göra det här:

Min practice var härlig. Idag fick vi börja i savasana för att öva upp medvetandet. Vi fick flytta vårt medvetande först längs ryggraden sedan längs benen, nacken armarna osv. Helt underbart! Det är stor skillnad på att utföra savasana innan träningen och i avslutningen.
I Janu Sirsasana jobbade jag med foten på det utsträckta benet. Jag experimenterade med hur hälen fick jobba neråt. Jag hade foten flexad och föreställde mig att jag stod på foten och att kraften gick på baksidan om benet ner mot hälen. Det handlade om små justeringar men det var en väsentlig skillnad faktiskt, särskilt på insidan av hälen som liksom balanserade upp kraften på insidan av benet upp mot sittbenen, likaså utsidan av hälen som jag kunde känna på utsidan av benet. Detta är ju ganska självklart om man står på foten i samma asana men det var häftigt att känna det i sittande. Så här kan man jobba/tänka i alla asana. Krafter i kroppen som jobbar ihop och att det kan vara en liten förändring som ger en helt ny aspekt av asanan.
En annan detalj jag brukar tänka på är händerna i Utkatasana och i Virabhadrasana, hur de ger axlar och skuldrur support. Prova ställ dig i utkatasana ha händerna helt ihop och tummarna intill varandra. Öppna upp lite lätt vid lillfingrarna och handen ner och känn vad som händer på insidan av armarna in mot armhålorna, prova sen att lossa på tumsidan hur känns det i armarna skuldrorna?
Jag fick en tillrättning i virabhadrasana, att öppna upp den bakre foten mycket mer än vad jag brukar göra, blev en ny öppning i höften och jag fick jobba mycket djupare och längre ner än vanligt. Särskilt i B. Phu, jobbigt att gå  in så långt ner men det var skönt i höftöppningen.
Den nya mattan var riktigt super!
Chai the efteråt. Nu ska det bakas äppelkaka.

Om shanti

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

3 kommentarer

  1. Vilken insiktsfull practice du fick ha idag. Ska antagligen gå på ashtanga vinyasa-klass ikväll och ska försöka tänka på de saker du lyfter fram idag. Tack Anna!

  2. härlig yogastund i dag 🙂 vad mycket du har fått lära dig och lär mig. jag tror att det är bra att expårimentera och ändra lite på småsaker, kroppen känns annorlunda på det sättet.

    ljus*
    /S

Lämna ett svar

%d