Tapas, Niyamas tredje diciplin

Niyama, tapas

II.43कायेन्द्रियसिद्धिरशुद्धिक्षयात् तपसः ॥४३॥

kāyendriya-siddhir-aśuddhi-kṣayāt tapasaḥ

Min tolkning: Genom TAPAS, noggranna kroppsdiscipliner frigör vi orenheter i kropp och sinne för att kunna bli fullkomliga och gnistra i gudomlighet

Den tredje av Patanjalis Niyamas är ‘Tapas’, som ofta traditionellt översätts som ‘åtstramning’ eller ‘disciplin’. Man kan också prata om en känsla av självdisciplin och passion man har för att bränna bort ‘orenheter’ fysiskt, mentalt och känslomässigt där vi gör oss fria för att vår sanna natur ska träda fram.

Tapas ska enligt min mening inte överdrivas, det får inte bli osunt. Låt passionen vara där och ta in tapas både på och utanför yogamattan …

Tapas på mattan

Tänk inte ‘disciplin’ kopplat till bara yoga asana tänk också på hur du gör asana. Var närvarande ta dig tid att vara stilla och iaktta sinnet. Framförallt, ställ dig på mattan, sitt på mattan eller bara gör!

Tapas är som en inre visdomen som uppmuntrar oss att träna även när vi inte känner för det, trots att vi vet hur bra det får oss att känna! Tänk Tapas som den brinnande passionen som får oss att stiga upp och göra vår praktik för kärleken till oss själva och vår praktik.  När vi gör det ‘förbränns’ orenheter bort och vi blir lättare och lättare. Tänk att du har en gåva som du vårdar med kärlek.

Att fatta beslutet att lägga sig lite tidigare så att du kan vakna tidigt för att yoga är Tapas.
Att inte dricka för mycket eller äta ohälsosam mat för att du vill må bra är Tapas
Hur du känner dig efter en yogahelg en härlig Savasana eller efter en meditation, det är också Tapas.

Att ha en känsla av tapas i vår fysiska praktik kan ge utmaningar, strävan och på den vägen kommer vi alla att möta hinder både fysiskt och mentalt. Lägg inte bara ditt fokus på det du är bra på försök att lägga lika mycket på det du inte är bra på.
Att lära sig yoga tar tid, det krävs diciplin. Låt inte den insikten göra att du slutar eller säger att du inte kan. Möt det, ge dig disciplinen som en present!  Yoga konsekvent och i ödmjukhet för just din yoga, inte någon annans yoga.

Som Pattabhi Jois sa  “Do your practice and all is coming”.

Ta med dig tapas från yogamattan

Den disciplin vi lär oss på mattan är en fantastisk lära att ta med in i vardagen. När vi andas genom utmanande positioner eller när vi hittar styrkan att lyfta upp i tex. huvudstående eller en armbalans som vi tidigare tyckte var ”omöjlig ‘, när vi möter och upplever detta kan vi ta med oss ​​och lära oss att vara starka när vi möter utmanande livssituationer utanför mattan.

Att ha modet att INTE lyssna på rösterna i vårt huvud som säger att vi är ‘inte tillräckligt starka’ eller ‘inte tillräckligt bra’ för att försöka en mer krävande ställning eller gå till den nya jobbet, är också en del av Tapas som ‘ bränner bort de “orena” tankarna och leder till mer självförtroende och inre styrka.

Tänd den inre elden

Att arbeta med kärnstyrka är ett säkert sätt att utnyttja den känslan av ” glöd ” som förorsakar ‘agni’ eller inre eld. Kärnan är där vårt  Manipura-chakra  ligger, och detta energicenter styr vår känsla av självförtroende, inre styrka, viljestyrka och självdisciplin.

Eldelementet – som både Manipura Chakra och Tapas länkar till – är också elementet i “transformation”, och vi kan se detta för oss själva när vi tar på oss de utmaningar vi står inför. Transformation sker vanligtvis när vi tillåter förändring att ske; att gå utanför vår komfortzon och träna yogaställningar som vi inte är säkra på eller kanske lite rädda för är när vi börjar växa och lära oss om oss själva. Om saker och ting är för lätt hela tiden tenderar vi inte att lära oss dem.

Ha mod att att vandra den ojämna vägen!  Du kommer möta så nycket. Möt det lär av det och låt det passera. Det vi lär oss av att möta utmaningar och rädslor är de som tenderar att ha störst positiv inverkan på oss. 

När vi arbetar med elementet Tapas är det viktigt att se till att vi agerar från en plats med positivitet och kärlek och inte av rädsla. När vi skjuter oss lite längre bör vi inte göra det för att vårt ego säger till oss, utan för att vi verkligen känner att vi kan gå precis så, lite längre.

Vad betyder Tapas för dig? 
Nästa gång du står inför en utmaning i din yoga, öva dig inför den och att tända din inre eld och passion – du kommer snart att märka stora förändringar på och utanför mattan!

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

Lämna ett svar

%d