Äntligen mysore och Österlen!

Jag har helt glömt av att gå in och skriva här Men det har varit skönt med en paus faktiskt.
På yogafronten har det varit upp och ner, dvs. som vanligt när det gäller mig för tillfället!… Förra helgen var det yoga-workshop med Leslie, superbra kurs oj så mycket vi lärde oss. Detaljerat gick vi igenom varje kroppsdel bit för bit, grundade och förlängde. Det var inte så mycket teori utan hon lärde ut via praktiken vilket innebar 2 timmar fysisk yoga på fredagen, 5 på lördagen och 5 på söndagen. Och yes, jag klarade nästan att göra allting! Magen begränsade eg. bara framåtböjningarna samt sidovridningarna, vilka jag gjorde på andra hållet bara. När vi låg på magen hade jag en kudde under höftbenen samt klossar till armarna. Jag gjorde tom handstående.
Mamma var med på kursen, det var jättekul. I pauserna var vi nere vid havet, mamma badade och jag njöt av solen. Vi gjorde också utflykt till
Ö Vemmerlövs underbara bageri  och köpte härliga surdegsbröd. På söndagen dedikerade vi träningen till Thomasine. Kent hade dragit ut två bilder på henne som vi hade på spiskransen med en bukett gladiolusar.
Det var så sorgligt men samtidigt så himla fint. Det var som om hon var där, som att du Thomasine var där i shalan. Kent pratade så vackert, jag minns inte vad han exakt sa mina tårar rann hela tiden och det var så skönt att få meditera.

Det finns massor att skriva ner om kursen, kommer det kommer.

I veckan har jag yogat en morgon, det var i fredags morse. Vaknade tjugo över fyra hur pigg som helst. En timme yinyoga, lovely.
Idag började söndagsträningen på Mudita igen, äntligen! Det var så underbart. Som jag har längtat efter ashtanga vinyasa serien och att gå på mysoreklass. Bilderna på T stod kvar på spisen denna gång med doftande gula rosor. Ibland sneglade jag på henne och kände bara värme och kraft, tack!

Jag fick inga adjusts idag, men jag gjorde hela serien i modifierad variant. Tror att Kent ville kolla in hur och på vilket sätt jag nu yogar med magen och utan adjusts är det ju bara att erkänna att man inte pressar i asana, vilket man så klart inte ska göra men ännu mindre när man är gravid.
Gjorde dropbacksen med väggens hjälp, tre upp och tre ner. Det är riktigt häftigt att gå bakåt med magen det känns liksom så närvarande och tydligt. Gjorde en stående pashimottanasana efteråt med breda ben. Huvudståendet var lättare en skulderståendet. Svårt att skapa utrymme och öppna upp i skulderståendet, jag provade att tippa bäckenet bakåt och på det sättet gå in i det, lättare. Halasana  och karna pindasana gjorde jag inte, i Urdhva padmasana gick jag upp med benen mot taket istället för att hålla vinkeln höll också händerna på ryggen som support.
Skuttade till bilen efteråt, så glad att det gick, så lycklig för att ha mysore yogat.

Namaste

11 svar till “Äntligen mysore och Österlen!”

 1. Precis som Annika säger ovan så känns det bara så skönt att läsa dethär!

 2. Ja visst är det underbart med mysoreträning. När jag var gravid med lilla M så tyckte jag mycket om huvudstående. Skulderstående däremot kändes inte alls bra redan i början av graviditeten så det gjorde jag inte. För det mesta gjorde jag alla stående utom vridningar hemma och jag tror att det var därför jag mådde så otroligt bra och inte gick upp så mycket i vikt som under mina andra graviditeter. Kram

 3. Hej! Jag har yogat mig igenom två graviditeter och skulle vilja dela med mig av mina erfarenheter. Jag har även en gravidyogalärar-utbildning i bagaget. Under min första graviditet praktiserade jag ashtanga om än modifierat och inte hela första serien efter min lärares rekommendationer. Under min andra graviditet praktiserade jag bara gravidyoga.
  Kom ihåg att VARJE dag gör din kropp en bergsbestigning och behöver oftast inte extra utmaningar vilket ashtanga i sig kan vara. Nu är tiden för omhändertagande, inåtgående och kraftsamling.
  Några råd som jag fick på min gravidyogalärarutbildning som du kan göra som du vill med! 🙂 Undvik följande:
  1. Ligga på rygg med raka ben från vecka 16. Bästa är att ligga på vänster sida. Anledningen att man ska undvika att ligga på rygg med raka ben är att detta kan trycka på vena cava inferior och skapa yrsel och påverka blodflödet till bebisen)
  2. Hoppa då det blir för mycket stress på livmoderhalsen.
  3. Stå stilla i mer än 2 minuter
  4. För mycket stretching då det påverkar ligamenten och senorna. Om skador uppkommer på dessa under graviditeten går de inte att reparera efteråt. Så försiktigt! Man blir mer rörlig när man är gravid så ta hellre två steg bakåt än 1 steg framåt.
  5. Djupa squats i 3:e trimestern. Att sitta på huk utan stöd i slutet av graviditeten kan påverka att öppningen till bäckenbotten sluter sig när bebisen försöker komma ner i bäckenet och på så vis trycka på ”sacroiliac joints”.
  6. Inverterade ställningar såsom axelstående och huvudstående då dessa ställningar kan trycka på moderkakan och kan då störa syretillförlsen till bebisen, öka trycket på leder som inte är van att ta den extra vikten och ökat blodtryck som en graviditet medför)
  7. Back bends – för mycket tryck (”compression”) på de nedre ryggkotorna
  8. Hålla andan – kan påverka syre tillförlsen till bebisen
  9. Bhastrika, Kapalabhati och Uddiyana Bandha (over-stresses the abdominals and cervix nd interferes with the oxygen/carbon-dioxide ratios).
  10. Tryck mot magen och vridningar (om inte vridningen gör att du ”öppnar upp”).

  Skön övningar är katten. Stå i katten och gör rygg-skjutning. Känn hur barnet får hänga fritt i en ”hammock”. Känn att du slipper tyngden och trycket över bäckenet för en stund. Fortsätt i katten och gör cirklar runt med höften stor eller liten cirkel – flera stycken – mitt punkten på cirkeln är mellan knäna. Byt sida och gör ungefär lika många cirklar åt båda hållen. Gör sedan cirklar vid axlarna så att mittpunkten nu är mitt i emellan axlarna. Reptera på andra sidan. Sätt sedan ihop cirkeln vid höften och cirkeln vid axlarna så att du gör figuren 8:a med mitten mitt på ryggen. Skön övning som gravid!

  Lycka till och var rädd om dig och ditt barn!!

 4. Tack tack alla
  Och ANNA TACK för alla tipsen, man tror ju att man kan en massa mer än man faktiskt kan.
  Jag följer i princip dina tips men jag kanske inte kan göra axlarna och huvudet så mycket mer.
  Bakåtböjarna kan jag kanske så småningom modifiera till Ushtrasana och supta konasana ?
  Jag misstänker att jag inte kommer att kunna ashtanga så länge till, men så länge det går går det. Fråga, hur är det med Yinyoga, funderar på det här med att ligga länge i de olika positionerna det stretchar ju mycket plus att det är många asana som jobbar just på bäckenet.
  Vet du varför man inte ska resa sig upp på höger sida, Utan vänster likaså att man ligger på den?
  a

 5. här snackar vi abhyasa! vad får du för upplevelse av yoga förutom den sköna känslan? varför håller du upp ibland? tack för fin blogg!
  namasté,
  m

 6. Ja Ushtrasana kan du göra med fokus på att öppna upp övre rygg och inte så mycket nedre delen så du sträcker ut magen för mycket och pressar på barnet. Är Supta Konasana en bakåtböjning?
  Tänk på att när du reser dig upp och sätter dig ned så gör det långsamt. Res dig från sittande via katten och lyft båda knäna samtidigt från golvet så du har jämn fördelning av vikten över båda fötterna (sätt händerna nära knäna i mattan när du lyfter knäna, gå sen med händerna upp för låret tills du står upp och vise versa när du ska ned på golvet).
  Hm alltså yinyoga. Jag är kluven. Jag är ingen specialist men spontant känns det nej. Dels för du håller ofta ställningarna längre än 2 minuter vilket du som gravid inte ska göra dels stretchar du ligament och leder vilket du heller inte ska göra som gravid. Så mitt råd är att gå en gravidyogakurs – eller låna en bok på biblioteket om gravidyoga.
  Övningar istället för bakåtböjningar kan vara att sitta på mattan sätta händerna på axlarna, armbågarna rakt fram och sen snurra armbågarna bakåt så att de rör vid varandra bakom ryggen (såklart inte möjligt) och tillbaka till utgångsläget. Andas ut när du går bak med armbågarna Andas gärna ut högt så släpper du mycket spänningar. Byt varv.
  Hunden skulle jag inte heller rekommendera då det påminner om inverterad ställning och trycket omfördelas i kroppen vilket kroppen inte är van vid. En variant på hunden är att du står ca 0,5-1 meter från väggen, sätter handflatorna mot väggen i höjd med axlarna, sänker huvudet så det är mellan armarna och sträcker ut ryggen. Mycket skönt!
  Gör även övningar såsom att stå bredbent så magen får plats knäpp händerna ovanför huvudet, raka armar och luta försiktgt åt höger och pressa höger häl ned i mattan byt sida. Repetera ett antal gånger. Öppnar upp skönt i sidan av kroppen – mycket skönt som gravid! 🙂
  Lycka till! Anna
  ps Hoppas du fick svar på dina frågor!

 7. Fel av mig. När du gör sidostretchen med armarna ovanför huvudet och sträcker ut höger sida (dvs lutar dig mot vänster håll) så pressar du ned höger häl. Tror det blev rätt nu.. 🙂 Anna

 8. Helena, tack, ja det är härligt med magen men också tungt ibland.

  Malin, Mina upplevelser av yogan, jag känner mig hel, komplett liksom. Stillehet i kroppen i kombination med energi. Detta gäller i första hand när jag ashtangar på morgonen. En del andra yogaformer, särskilt på kvällen får mig trött. Mina ”uppehåll” beror mest på dålig diciplin och i bakgrunden att jag är så trött på morgonen. Jag brukar yoga innan familjen vaknar dvs, Att jag är klar med min yoga 6.30!

  Anna, tack igen. Jag har två böcker som jag läst lite i. Bla Geeta Iyengers bok när hon yogar under sin graviditet. Jag menar supta baddhakonasana, inte supta konasana, skrev fel. Hunden mot väggen är skön, den gjorde vi med Leslie. Håller helt med gällande yinyogan, tror inte att den är rätt just nu.
  hej hej

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.