Yogarapport

Oj vilket långt uppehåll det blev!
Jag har helt enkelt datapausat. Ibland har jag känt att man blivit ”fast” i det här med att blogga och det kändes bara fel.
Kanske är jag tillbaka nu.
När jag slutade var jag mitt i David Swensons workshop. Den sista workshopsdagens innehåll var att vi alla gjorde den andra serien under ledning av David.
Det var mycket intressant. Såklart att vi inte gjorde den så ”perfekt” men modifierat så kunde alla göra, alla asana.
Några med hjälp av en partner tex supta vajrasana, och nakrasana. Det var spännande och utmanande, några asana var lättare än andra andra väldigt svåra.
Jag hade gärna gjort kapotasana med assistans, jag vet att jag kan gå ner, men jag vågade inte riktigt.
En fantastisk sak med hala workshopen var att David berättade om sin egen yogaresa och sin tid tillsammans med Pattabhi Jois. Massor med berättelser om hur det var på den tiden när han började. En sån kunskap och vilken resa. En sak jag tänkte på är att många får skador av yoga och många säger att man får det särskilt i ashtangayoga.
Vi hade framför oss en stark stark yogi som förmodligen utövat asana  enligt tradition 6 dagar i veckan i över trettio år… och han hade verkligen en stark kropp. Min tro är att, om vi är rädda om vår kropp och vet vad vi gör kommer den att hålla i oändlighet och kunna utöva yoga under sin livstid. Det är respekt och häftigt!

Andra  yogaerfarenheter den sista tiden var ett yogapass på jobbets konferens i Göteborg, på ett ställe som heter Sankt Jörgen park, ett stort spahotell med olika pass.
Anmälde mig till ett yogapass 3 som det hette.  Det är ju vad det är med gymyoga. Förvånansvärt avancerade asana, det var en timme med höftöppningar.
Plötsligt i mitten kom handstående! Avslutades med huvudstående. Jag var riktigt trött efteråt. Men jag har lite svårt för det där med spegellokal och när det inte är en helhet i passet. Men det var utmanande.

I helgen åkte jag och min Yogavän från Österlen till Köpenhamn! Vi hade spanat in en Mysore klass på Yogamudra.
Helt otroligt egentligen, Det tog två timmar från Kristianstad, sedan var vi där! Klassen var super och läraren var fantastisk. Jag fick jättemycket hjälp och helt fantastisk assistans i  dropbacks. Det var lätt som en plätt både att gå upp och ner. Jag vet inte vad han gjorde , han höll egentligen mest i höften. Skillnaden mot vad jag gjort innan var att han ledde mig upp mycket snabbare, Direkt på andningen liksom.
Efter träningen gick vi till Christiania och åt lunch,  gott!

Hoppas kunna uppdatera lite oftare nu.
Namaste

5 svar till “Yogarapport”

 1. Vilken yogasommar du har åtadkommit, då är inte juni ännu fullbordat…

 2. Alltid lika glad när du skriver. Helt fascinerad av dina yogaupplevelser och gläds massor för din skull. Är himla glad att vi är så många som yogaskriver, vilka resor vi gör! Kram!

 3. Sue, Det har varit många fina upplevelser med yogan, däremot har den dagliga practicen fallit bort lite grann av olika själ. Men som du skriver sommaren har bara börjat och snart väntar yogafestival! Ps. Vad fin din andra blogg är! Såg den igår.

  Nina,Härligt att glädja. Har faktiskt varit skönt med en paus ett tag. Har läst andra bloggar ibland, men inte så mycket. Nu är jag ”ikapp” Stor kram tillbaka.

 4. Anna, undrade just vart du hade tagit vägen! Nä, jag skojar, det är ju sommar och många är lediga eller vill helt enkelt inte skriva eller blogga. Själv är jag nästan tvärtom 🙂

  Låter så spännande att höra om din resa och din yoga skiljer sig ju från min i stilen. Jag har också hört många som skadat sig i Ashtangan man måste vara varsam med sig och sin kropp. Det kan vara svårt att veta i början att mycket händer längs vägen och att yogan är så kraftfull att vi inte riktigt förstår hur mycket den påverkar i slutänden. Kanske passar den inte riktigt för alla kroppar heller, har man en stark kropp fungerar den kanske bättre? Vad vet jag…

 5. Lite tankar om ashtangan: Felt utovad kan man helt klart skada sig pa ashtangan (av egen och andras erfarenhet!). Ratt utovad kan den, precis som manga andra yogasorter, leda oss hem till oss sjalva och starka oss in- och utvartes.

  Jag tror att problemet med ashtangan ar att den drar mycket folk som ar fel ”typ” for den sortens yoga. Mig till exempel. Den talar till min pitta-sida som ju redan ar otroligt stark. Jag ar med andra ord foralskad i allt det i ashtangan som inte ar bra for mig – linjar utveckling, klara mal, hard disciplin, etc. For andra sa balanserar ashtangan ut deras doshas battre – alternativt de justerar sin livsstil med massor med meditation och lagger om maten sa att det kan balansera ut den. For mig funkar det inte (just nu). Sa far jag antingen ett pittaoverskott eller blir for tavlingsinriktad precis dar jag inte ska vara det, och skadar mig pa det sattet.

  Det ska till i ashtangan antingen att man inte ar 100% pitta, eller att man ar beredd pa att justera sin livsstil for att balansera ut den (manga blandar den ju med yinyoga eller moon sequence eller sa) och framforallt att man har en erfaren larare (typ David Swenson) som INTE sjalv ar en pitta addict och som har stor anatomisk erfarenhet sa att man inte hamnar fel. Har i USA finns det en otrolig massa yogalarare, f.d. dansare, som har gjort yoga i typ 3 ar, gatt superfort framat (och det har ju varit latt for dom pga att dom redan var latta och starka) och som gor mer skada an nytta som larare.

  Det sagt sa saknar jag fortfarande mycket av ashtangan – gemenskapen, de manga underbara larare jag ocksa hade, disciplinen – och en gang ar kanske omstandigheterna ratt att komma tillbaka till den. Men just nu vet jag att jag skulle ”trilla dit” igen med tavlingsinstinkten och forsoka astadkomma for mycket for fort, stanga ner mina axlar fort som f-n och i allmanhet skada mig sjalv mentalt och fysiskt. Sa istallet haller jag mig till mjukare, langsammare yoga som inte ar linjar och dar man inte kan borja ”mata” sin fysiska utveckling pa samma satt. Och sa mycket meditation.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.