pranayama

Igår var jag på yoga hos Irene. Det var härligt. Vi gjorde nästan en timmes pranayamaövningar.
Jag har aldrig gjort så starka pranayamaövningar innan asanaträningen. Det var häftigt för jag kunde hur lätt som helst hitta bandhasen i de olika ställningarna under passet.  Pranayamaövningarna gick till så att man stod axelbrett med händerna på knäna, böjda ben. På en utandning böjer man sig ner (håller kvar händerna) och tömmer ut all luft fullständigt. Sedan suger man in magen , uddyanabandha råker rakt in mot i  ryggraden. Man låser jalandhara bandha – KUMBHAKA
Kumbhaka betyder andhållning på sanskrit. När vi gjort den övningen ett par gånger så flyttar man upp händerna till låren, sedan magen. Samtidigt rättar man upp ryggen. Den sista övningen stod vi i samastitih

Med andra ord var min yoga igår djup och intensiv.
I morse fegade jag däremot ut och tog sovmorgon.. skönt!
Jag ska se till att jag får en liten stund på mattan ikväll istället.

Om Shanti

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

3 kommentarer

 1. Roligt att man kan ggå in i ditt lexikon och få en beskrivning av orden men vad är jalandhara bandha? Vilket lås är det? Hitar det inte.
  Kram.

 2. Vad skönt det låter med en timmes pranayama !!! Jag tränade mycket pranayama inför förlossningen vilket var jätteskönt. Nu saknar jag det ofta, men rätt fokus och tillfälle inträffar inte direkt just nu.

  Nina: Jalandhara Bandha är halslåset. Jalan ”nät” syftar till nätet av energikanaler eller nadier. Dhara ”ström eller flöde” anspelar på födet av prana. Halslåset kontrollerat strömmen av prana upp till huvudet och aktiverar halschakrat. Sker genom att vi försiktigt pressar mot halsartärerna och därmed påverkar cirkulationssystemet. Källa: Selander ”Dynamisk Yoga”

  Kram Helle

 3. Nina!
  Jag kan inte förklara det bättre Helle precis gjorde.
  Helle, tack för bra beskrivning.

Kommentera

%d bloggare gillar detta: