Modifierad asana

I morse yogade jag tillsammans med mamma, så härligt.
Jag är så glad att hon kommer till mig i veckan så här.
Det är beundransvärt att hon går upp och kör vid den tiden på morgonen, vi startar ju redan halv sex!

Idag fokuserade vi på att det skulle vara varsamt mot kroppen.
Mamma har ett ont knä som försvårar vissa positioner. Så jag visade lite varianter som kan vara bra. Tex att man i Tri Konasana  kan använda sig av ett block, dit man sätter handen. Öppningen respektive vridningen blir helt annan. (Ibland brukar jag själv variera med att lägga till ett block för att känna andra saker i positionen.) I Utthita arsvakonasana a, gick vi ej hela vägen ner utan vi gjorde den med handen på knät istället för att sätta den på utsidan av foten. i Parivrtta Parsvakonasana , hade vi knät i golvet innan vi vred.

Vet inte vad som är rätt alltid mer än att man ska vara snäll mot kroppen.
Min tro om yoga är att det finns yoga för alla! Man behöver inte ”klara allt” . Det finns ju en mängd varianter att utöva och vad är det rätta?
Jag tyr mig själv till ashtangayogan , som den ”rätta för mig” det betyder inte att andra yogaformer inte är rätt. Men då jag tycker att Ashtangayogan är så komplett med sina serier tycker jag att det är underbart om alla, stela, viga, korta, långa, gamla, unga kan utöva den.
Det viktiga är att man ska lyssna på sin kropp. Och om det betyder att man inte kan sätta ner handen i tex. Parsva Konasana , ska man nog inte göra det. Dessutom kan det vara så att man jobbar så hårt med att sätta ner handen och då glömmer man helt bort meningen med positionen, öppningen i bröstet, skulderbladen, förlängningen i sidan, vridningen i höften! Men man fick ner handen….

OM
yoga-sreie

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

4 kommentarer

 1. Jag har försökt övertala min morsa om att pröva yoga i ett flertal år, men hon nappar inte. Hon gnäller om sitt förstadium till reumatism, men vägrar att försöka hindra förloppets gång. Jag vet att snäll yoga hade varit kanon för hennes rörlighet, men det kvittar att jag försökt träna mycket snälla och anpassade pass med henne för hon har bestämt sig på förhand att det inte kommer att fungera. Det är ju dock aldrig försent att börja yoga…
  Ditt inlägg väckte visst många känslor…

  /Helle

 2. Vad härligt att yoga med mamma!
  Tror som du att yoga är något som alla kan göra, med utgångspunkt från sin unika utgångspunkt. Yoga är verkligen till för alla. Frågan är när jag får min mamma med mig på yoga 🙂

  Kram kram

 3. ÄlsklingsAnnaYoga, om du har tid över och kraft samt lust skulle jag bli glad om du gör en liten kommentar på min sida i dag. Jag suger i mig dina kunskaper om yogan.

  Kärlek till dig.

 4. Tack för att du tog dig tid att svara.

  Jag blev extra glad över att du berättade för mig att jag skulle ihop med fötterna. Jag hoppas kunna delta i fem dagars yoga på Fridhems folkhögskola till sommaren.

  Kärlek till dig!

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: