Yogaporträtt Ellinor

Nästa elev att presentera är Ellinor. Ellinor är snart nyuteaxaminerad yogalärare och du som går nybörjarkursen nu under våren möter henne där då hon kommer hjälpa till på denna.

Möt Ellinor Karlsson ♡


När började du yoga?
– Jag gick på min första yogaklass för ca.7 år sedan, sen var det först för 3 år senare som jag började med mer regelbunden yogapraktik. Jag började känna en effekt av yogan och hittade Anna på hösten 2020 och var på min första klass i en yogastudio.

Hur ofta yogar du i veckan och vilken yogaform?
– Det varierar lite mellan 5-6 gånger i veckan, och en till två av dessa är hos Anna. Det är främst Ashtangayoga men även lite varierad hatha och pranayama.

Är det skillnad på varför du yogar idag mot när du började?
– Ja, absolut! Jag började med yoga för att bli lite lugn och avslappnad från studier, men även för att bli rörligare. Nu yogar jag för att jag känner att det ger mig så mycket på alla plan, istället är det nu ett sätt att skapa närvaro och ta hand om min kropp genom mobilitet och grundläggande styrka.

Hur har yoga påverkat eller utvecklat dig?
– Yogan har gjort att jag ser saker på ett annat sätt, jag känner mig lugnare i fler situationer och tryggare i mig själv både mentalt och fysiskt. Det har påverkat och utvecklat mig både på mattan och utanför.

Vad älskar du mest med yoga?
– Det jag älskar mest med yogan är dels att den är så lättillgänglig. Den finns alltid nära till hands på olika sätt och i olika situationer det behöver inte vara så omständigt! Sen älskar jag även att det är som en ”nerver ending story”, det finns alltid nytt att lära och nytt att upptäcka samt fördjupa sig i. Är det inte nya asanas så finns det filosofiska verk som kan utforskas.

Vilken yogaasana utmanar dig mest och varför?
– Paschimottanasana, eller egentligen alla framåtfällningar. Stram baksida och stramt säte är inte till fördel o denna typ av asana. Fördelen är ändå att i ashtangayogans första serie så är det ganska mycket framåtfällningar av olika slag så man kan ju inte annat än att bli bättre, även om det inte är en ”quick fix”.

Vilken är din favorit yogaasana och varför?
– Urdhva Dhanurasana! Bakåtböjningar har jag generellt lite enklare för och i urdhva dhanurasana kan jag verkligen känna hur jag utvecklas, hittar styrka och blir bättre. Dessutom känns det som en asana som kan utvecklas, varieras och byggas på.

Var drömmer du om att resa någonstans om du skulle åka på yogasemester?
– Någon gång skulle jag vilja åka till Indien för att yoga, det är verkligen en dröm! Men det finns även platser i Sverige som är väldigt vackra och där jag tänker mig att det hade varit speciellt att yoga, tänk ett somrigt Gotland till exempel.

Om du skulle bjuda in en vän till att prova på vem skulle du ge det till och varför?
– Till min syster, hon har aldrig provat yoga förutom när jag provat på att guida in henne i någon asana. Tror och hoppas att om hon skulle prova på så skulle hon känna att det ger henne något både fysiskt och mentalt. Vill att alla jag känner ska få möjligheten att uppleva det som jag får göra tack vare yogan!

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

Lämna ett svar

%d