Ashtanga Vinyasa & gravid i vecka 24

Yogan kommer och går för mig just nu. Tröttheten har ”varit i vägen”.
Men det finns hopp, denna vecka har jag vaknat varje morgon 05, så att gå upp är inge problem. I morse var jag på Mysore, så underbart. Det är så härligt att yoga med magen. Nu börjar magen begränsa och styra mina asana, urhäftigt. Tex. av trianga mukhaikapada pashimmottanasana blev det plötsligt en ny asana. Då jag öppnade upp mellan knäna föll det sig naturligt att gå in i en sidostretch mot det sträckta benet. Det är förövrigt en gammal favoritasana, fast då med öppna ben.
Vi pratade om det efter yogan idag. Att  det är inte många sidosträckningar i Ashtanga vinyasa serien, åtminstone inte i första där jag befinner mig i. Eg bara i trikonasana och parshva konasana. Att vara gravid och yoga är spännande eftersom det är nya upplevelser och man upptäcker detaljer man inte tänkt på innan. Tidigare fokuserade jag konstant på andningen, mina bandhas och ryggraden. Nu experimenterar man med att flytta fokus till att fördjupa bäckenbotten, jobba med benens grundning ännu mer samt att jobba i bröstkorgen.
Idag fick vi dessutom som extra fokuspunkt att  sänka skulderbladen och försöka få ihop skulderbladen ner till samtidigt som ryggraden jobbar i motsatt riktning.
Att ha skulderbladen rätt tycker jag är jättesvårt inte minst i adho mukha svanasana. En asana som är kanon här är att göra 90 grader mot väggen på händer. Vet inte vad den heter men man markerar benens längd från väggen och sätter händerna där. Därefter går man upp på väggen med fötterna så att man står helt i 90 grader. I detta läge sträcker du ut allt helt rätt och jobbar rätt på skulderbladen.
Så skönt så skönt!

Efter yogan stannade jag kvar på härlig frukost med chai och gröt. På hemvägen tog jag en omväg till Östra Vemmerlöv för inhandlande av  härligt hembakat bröd.

Tänk vad härligt om jag vaknar klockan 05.00 imorgon igen!

 

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

8 kommentarer

 1. Det är något magiskt med tidiga yogamornar.

  Gratulerar till graviditeten, ser fram emot att följa din ”gravidyoga” med stort intresse.
  …kom bara ihåg att sprida ut benen till sidan när du mitt i natten vaknar och gör Paschimottanasana, he,he.

  KRAM

 2. Vecka 24 redan! Wow så snabbt det går! Och skönt att du kan yoga 🙂

  När du säger att du tidigare bara fokuserade på andningen men nu mera jobbar mer med benens grundning så ser jag det som samma sak. Om du förstår hur jag menar? Om man har med sig att varje inandning går ner i benen och grundar dig och varje utandning sträcker ut ryggraden – oavsett position – då har man andningen med sig hela tiden automatiskt i olika asanas.

 3. YC, Tack.
  Annika
  Vad jag menar är att eftersom jag inte jobbar med bandhas på det sätt som jag gjort tidigare så är det precis som du skrev att andningen är mer ”genom” hela rörelsen. Jag har tyckt att det ibland är svårt med bandhas och har säkert tänkt mer på dem än jag behöver:-)

  Hej hej

 4. Hej Anna! Längesen jag var inne och läste på din inspirerande blogg. Förstår att du är gravid! Grattis! Jag är själv gravid och det känns magiskt efter så många år av längtan. Dock inleddes mina första 16 v med ett kraftigt illamående och kräkningar så yogan har legat nere för min del. Men nu är jag i v 17 och tycker illamåendet har klingat av betydligt. Har köpt hem ett par gravidyoga DVD och börjar även på gravidyoga på söndag. Ska bli härligt att möta mattan och yogan igen. När kommer er bebis? Take Care! kram Ulrika

  1. JA, jag har läst att du är gravid. Så fantastiskt. !! Stackare som har mått illa. Det är ju inget vidare. Jag har klarat mig lindrigt undan… ska skriva ett inlägg snart när tiden ges. Bebisen kommer i slutet av januari enligt mig och den 4 februari enligt ultraljud. Men just det då ska ni ju snart på ultraljud!!
   Härligt med gravidyoga. KRAM ANNA

Kommentera

%d bloggare gillar detta: