Inledningsmantrat

I Ashtangayoga är det tradition att recitera mantran både innan och efter klassen. Inledningsmantrat som man reciterar innan man gör sina asana innehåller referenser till den indiska mytologin. I mantrat hyllar man den ”den högste gurun”och Patanjali, som antas vara författaren till Yoga Sutra, en av yogans grundtexter. Mantrat finns i Yoga Taravali från 700-talet, en text av filosofen Sankaracharya. En guru är en lärare eller mästare, som guidar människan från mörker till ljus Gu betyder mörker och Ru betyder ljus.
Ett mantra gör att man ökar sin koncentration på något inåt, tex i meditation. Mantra kommer från roten Man betyder sinne och Tra betyder befria, alltså är mantra ord eller namn som befriar sinnet – sinnet ska stillas och gå in på ett djupare plan, inåt.

Idag har jag spelat in inledningsmantrat till dig som inte kan det ännu, välkommen att lyssna och lär med min version. Oftast skiljer reciteringar sig med om man har en “melodi” i orden eller om man endast säger dem.

OM
vande gurunam charanaravinde
sandarsita svatmasukhava bodhe
nihsreyase jangalikayamane
samsara halahala mohasantyai
abahu purusakaram
sankhacakrasi dharinam
sahasra sirasam svetam
pranamami patanjalim
OM

Fri tolkning

OM
Jag bugar mig ödmjukt för de stora Guruernas lotusfötter och yogans visdom
de som öppnar mitt sinne, väcker glädjen och ger mig välbefinnande.
De som öppnar mina ögon att se klart och tar bort okunnigheten
ger mig kraft att inte vara rädd och visar vägen till gränslös lycka
Jag bugar inför den vise Patanjali
Han som symboliserar klarhet, gudomligt ljud och evighet.
Patanjali, till dig bugar jag
OM

Tolkning av Anna Hennig

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: