Frihet Moksha

Inför sista fördjupningsveckan är temat frihet eller MOKSHA som det så vackert heter. Vi ska fundera vad det betyder för oss. Resulterade i detta inlägg.

Vad är frihet för mig?

Frihet är när jag gör saker jag brinner för och när jag har den där känslan av LYCKA.

Jag upplever det många gånger och ofts kopplat till yogan.

Jag känner frihet när jag vaknar och tittar ut genom fönstret och bara tar in det jag ser.

Kärlek ger mig känsla av frihet, att känna att man kan ta emot likväl som ge kärlek.

Den största friheten upplever jag när jag släpper taget och ofta på nya platser där mina måsten inte existerar.

Jag upplever mer frihet i det enkla och spartanska, kanske jag då har mindre saker som stör mig.

Tänker också att lycka är samma som att känna frihet.

Fysiskt kan jag uppleva frihet när jag simmar i öppet vatten som att sväva fram utan tankar bara förflytta sig framåt i elementen. Vattnet, vinden och världen som skymtar i vattenbrynet. Helt fantastsik frihetskänsla.

Jag känner det när jag är ute och promenerar, när jag bakar, plockar svamp eller läser. Helt enkelt när jag gör det jag älskar och detta är kopplat till Att ha TID.

Varför är man inte alltid i frihetsruset?

Mycket av det som är frihet för mig är samtidigt en känsla av icke frihet.

Hinder som ställer till och blockerar. Hinder jag själv skapar och de som dyker upp.

Många gånger är tiden för mig det största hindret, att man har gett sig själv olika måsten.

Kontroll och frihet är lite tudelat. Ibland kan jag genom kontroll skapa den frihet jag vill ha. Som att kontrollera det som är hinder för att ge platsen för frihetskänslan.

Men kontroll är också i sig ett hinder då jag styr det. Jag kan då känna att kontrollen är i sig ett hinder till att släppa taget.

Att längta efter friheten och sträva mot den är också en form av kontroll då jag i detta ”missar” det som bara är just för stunden. Kanske kommer jag aldrig till den känslan då jag är upptagen i sökandet.

Så i någonslags kontext så är frihet att bara vara, att uppleva, att släppa taget och att ta in det som verkligen är både när tiden inte räcker till och när den är där. Ta vara på stunderna som ges och ge sig dem i present till sig själv för det är inte säkert att känslan varar bara för att man förändrar.

Om Shanti

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: