Nadi Shodana

Efter tryggheten i primary serien har jag blivit introducerad och börjat fördjupa mig i den andra serien intermediate serien eller NADI SHODANA. Det är så roligt att bara släppa och vara ELEV och ta in nytt. 

Känns oerhört påtagligt hur alla rörelserna hänger ihop med varandra och hur genialiskt ashtanga metoden är uppbyggd. Jag fascineras av kroppen som känns så förberedd för detta och att jag verkligen kan känna dessa samband och connect från rörelse till rörelse.
Och det gäller även primary serien som är klart förberedande för nadi shodana. Just nu jobbar jag mycket med min Bhuja Pidasana i att hitta lyften och jag jobbar mycket med mina vridningar i primary.

Primary serien bygger grunden för att fortsätta in i andra serien. David Swensson skriver att ashtangasystemet är uppbyggt som en yogisk lasagne. lager för lager där varje steg förbereder för nästa steg. Det tycker jag är precis som det är!

Kroppen har senaste tiden börjat bli lite mer tillåtande. Nästan alla rörelserna känns just nu med magen om jag gör min asanapraktik på morgonen och helst senast 06.00. När jag läser om Nadi shodana och effekterna i seriens asana tror jag på riktigt att de är exakt vad jag behöver just nu. Jag har nog varit lite rädd att ta in en ny serie, känt att jag inte är “duktig” nog men även att flera asana är tryck mot tarmar och mage. Men detta känns förvånansvärt bra och bakåtböjarna  som just nu är en utmaning fungerar hyfsat. SÅ TACKSAM!

Nadi Shodana
I den andra serien öppnar vi energikanalerna och renar dem med hjälp av asana, andetaget, drishti och bandhas. Nadi shodana har mycket fokus på bakåtböjningar och vår ryggrad är nadis centrum och även där de stora energikanalerna flödar upp och ner längs med ryggraden. Genom vridningar rotationer, fram och bakåtböjningar blir vi smidiga och starka samt öppnar upp energikanalen för att låta pranan flöda fritt, vilket även nästkommande serier jobbar med. I Nadi Shodana är energiöppningen särskilt riktad mot ryggraden, höften och bäckenet.

Nadis är på yogaspråk energikanaler, kroppens ”trådsystem” eller nätverk som transporterar vår livskraft genom våra chakra.  Det sägs att vi har 72000 nadis. Nadis betyder rörelse eller flod. Alla nadis kommer från KANDAS, som är deras rötter som ligger ihop buntade som knutar, vår grund vår rot precis vid svanskotans spets

Yogans ”jobb” är att lösa upp dessa knutar lite i taget för att energin ska kunna flöda fritt.
Från Kanda upp längs ryggraden till Sahasra chakrat (kronchakrat) har vi den stora nadin SUSUSHMA kanalen, den nadi som bär ljuset av all kunskap.

På  var sin sida om den har vi IDA och PINGALA.
IDA är på den vänstra sidan och står för det feminin, intention, kyla och
kreativitet. Det är månens nadi
PINGALA är på den högra sidan och står för det manliga, ideérna, värme beslut och mod samtr har renande krafter, det är solens nadi.

I dessa kanaler flödar livskraften och vi arbetar verkligen med dessa när vi gör pranayama. Då de har stora effekter på nervsystemet ska man vara försiktig i att experimentera med avancerade pranayama.

Fortsättning följer av yogans effekter och fördjupning i denna underbara metod.

Ps. Bilden är en inspiration från serien, inte helt ‘korrekt’

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: