Tidig morgon

Imorse vaknade jag utan klockan tio i fem.
Det blev morgonritualer inklusive nässköljning, tror att jag håller på att bli förkyld, eller är det bara  allergin som spökar.
En sak jag märkt är att jag blir “mer täppt” efter sköljningen, hur hänger detta ihop?

Jag gjorde pranayama efteråt så då släppte det. Kapalabhati, nadi shodana och  den med tungan, minns inte just nu vad den heter, men man andas in genom munnen genom tungan som man rullat. sedan andas man ut dubbelt genom näsan.
Efter pranayama mediterade jag i 20 minuter! Eller egentligen 19 minuter. Jag ställde min klocka på 20 min men mot slutet av meditationen började jag tappa fokus, sovande ben, kliade mm. så där som det är när man börjar tänka på nåt helt annat… Så jag avbröt i tron om att jag bara suttit en liten stund men klockan visade endast en minut kvar.
Det blev inga asana imorse. Resten av familjen vaknade också tidigt så jag tog mig an tvätten istället.

Igår skrev jag om det här med tider och årstider inom ayurveda, att allt är indelat även där. Nu har jag grubblat över hur det kan hänga ihop.
Dels det här med vår löjliga sommar/vintertid när vi ändrar klockan.
Betyder det då att nu sommartid är det kapha, vata pitthatid en timme tidigare hela tiden? Likaså årstiderna, det borde ju vara olika mellan olika kontinenter?
Någon som vet hur det hänger ihop?

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

2 kommentarer

  1. Sällar mej till din väntan på svar – skulle vara intressant att få veta mer om dina ayurvediska frågeställningar här.

  2. Men oj vad synkroniserade vi verkar vara! Jag tänkte på exakt samma sak imorse. Jag är tacksam om någon vet svaret 🙂
    För övrigt låter det som du haft en riktigt skön morgon. Kram

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: