Att gå upp tidigt!

Imorse gick jag faktiskt upp klockan 05.00. Under ayurvedabesöket fick jag bekräftelse svar på en sak jag konstaterat tidigare. Att gå upp tidigt är lättare!
06.00 går vi in i kaphatiden, den tid vi är trötta, tunga och lite sega. Kaphatiden är fram till 10.00.
Innan kaphan har vi vata tiden 02-06.00 Det är den tiden vi är som mest lättväckta. Många kanske känner igen sig att om man vaknar efter 02.00 är det för många omöjligt att somna om.  Efter kapha, går vi in i pittha tiden, 10.00-14.00 under denna tid förbränner vi som bäst, det är då vi ska inta vårt huvudmål. på eftermiddagen14-18.00 kommer pittha tiden åter, då kan vi ofta vara lite ofokuserade, och “lätta” 18 på kvällen har vi kaphatiden igen, här ska kroppen förbereda sig för nattvila. 22- 02 pittha, nu ska vår energi bearbetas och kroppen vila.
Så nu gäller det att gå upp tidigt på morgnarna, jag har gjort det förut och jag vet också att jag mår bättre av det och det är lättare.

Min morgonrutin idag var en varm mugg med green barley som är något jag fick av min pappa i julklapp för ett par år sedan.
Meditation i 20 minuter, en stund med nadi shodana samt suryanamaskara A.

En helt perfekt morgon och jag är reda för en härlig dag.

Namaste

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

7 kommentarer

 1. Precis vad jag har trott! Jag vaknar ofta vid 5 och är pigg och har svårt att somna om. Men ibland somnar jag om, och när jag vaknar nästa gång är jag mycket tröttare! Ska nog också testa att gå upp tidigare. Tack för tipset!

 2. Låter absolut som en perfekt morgon. Det är också skönare att kliva upp denhär årstiden, då naturen redan hunnit vakna och man har sällskap av både vårsol och fågelkvitter. Ha en fortsatt underbar dag!

 3. Spännande. Vet du hur det fungerar när det är sommartid? Det där borde gälla med vintertid eller? Påverkas vi likadan oavsett vilken typ vi själva är? Jag kanske också borde gå och göra en analys för att få veta lite mer.

 4. Tänk att man vet att det är så och ändå kan det vara så svårt att kliva upp kl 5…när jag var på yogakursen i Serbien så vaknade jag varje morgon kl 5 och var superpigg. Är inte lika pigg hemma men det är nog “bara” att ta sig upp!
  Spännande med din konsultation, jag fick för mig att du var vata-pitta när jag har läst i din blogg. Bara utifrån vad du skrivit…Där ser man hur fel man kan ! Kram

 5. Maria, Ja, nu har vi en förklaring på att gå upp tidigt. Men troligen passar det inte alla. Känner igen det där med att somna om och då är man ännu tröttare.
  Nina, Ja, morgonen gav en kick åt dagen. Härligt. Vilken skön värme ni verkar ha!
  Ki, Det jag fick lära mig med vinter tid är att även året är indelat i doshor, just nu är vi mitt i kaphaårstiden. Men det borde ju vara loika lite utifrån var man bor tycker jag.
  Annika, Ha ha, kan du gissa så där vad du tror att någon är. Så kan det vara ibland att någon är en annan än man tror. Vilka doshor är du?

 6. Vad härligt att få ut något av morgonen. Jag brukar yoga kvällstid, men det är något speciellt med morgonen. Och så förbereder man sig ju inför dagen och ställer in ett gott förhållningssätt. Jag tror jag vill öva mer på att gå upp lite tidigare för att få en stund för mig själv. Tack för inspirationen. Och tack för dina snälla ord om det nya utseendet på bloggen. Kram Anna

 7. Jag önskar så att jag var morgonpigg. Men det kanske jag är om jag går upp “rätt” tid =) Mycket intressant och nu är jag nyfiken på vilken dosha jag är. Det skrivs mycket om ayurveda just nu. Spännande. Det låter iallafall som en härlig morgon su hade.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: