Underbar yoga workshop

Helgens Anusara workshop med Susana var helt fantastisk. En helt underbar lärare med stor kunskap om yoga, anatomi och om Indiska gudar och gudinnor.

Lördagens förmiddag dedikerades till Gudinnan Kali, Kali är en av Shivas fruar hon  är självständig och kan ofta vara aggressiv, men samtidigt ofta ömsint och kärleksfull. Gudinnan av galenskap och moderjord. Den musulära energin i yogan

Lördagens eftermiddag dedikerades Sarasvati – talets, konstens och undervisningens gudinna. Sarasvati är mycket vacker och helt klädd i vitt i handen har hon en bok och en skål med vatten. Hon står för balans i kroppen. Sarasvati är motsatsen till Kali. Om Kali är jordnära står Sarasvati nära universum.

Söndagen dedeikerades till Lakshmi. Hon står för lycka, skönhet, respekt, vördnad och fruktbarhet. Lakshmi är välståndets och rikedomens gudinna. 
Lakshmis mantra: “Om Shrim Maha Lakshmi Jai Svaha
Susana berättade om hur Lakshmi föddes ur Vishnus hals.

kali      sarasvati  lakshmi
Kali                             Saraswati                 Laksmi

Om Anusara
Anusara har tre A i sin grund dessa A är:
Attitude
Action
Alignment
Anusara betyder “open to grace”
De fem huvuddelarna är:
Open to Grace – öppna sig för nåd
Muscular Energy  – muskelenergi
Inner Spiral – inner spiral
Outer Spiral – ytter spiral
Organic Energy – organisk energi

Vissa asana skiljde sig från de sätt jag är van att göra dem,
Trikonasana gjordes lika brett som Prasarita paddottanasana. Handen skulle vara på utsidan om foten och endast fingertopparna skulle vara i.
Vi gick noggrannt igenom Adho Mukha svanasana som är en av mina “svåra” positioner, inte svår att göra men så svår att veta om man är rätt eller ej, även denna gjordes mycket breadare för att kunna öppna ryggen ordentligt i princip var den så brade som att när man kommer upp från Urdhva Mukha svanasana ska man inte flytta fram fötterna utan det är läget.
HÄNDERNAS GRUNDNING är oerhört primär i alla asana där de ska användas. Nytt för mig var/är att centrum på handen när den spretar är inte långfingret utan mellanrummet mellan pek och långfinger. (Tror att alla fick vinkla ut handen faktiskt) Pekfingerbasen ska vara så grundad att nageln nästan blir vit. Hon jämförde handens grepp i mattan med en klo som tar tag. Lillfingerbasen också viktig men inte långfinger och ringfinger. Också handsulan förstås.
I alla asana skulle vi i första hand förlänga ryggen därefter öppna upp hjärtat. Fokuspunkten i Adho muka svanasana är just hjärtat.
Vi fick också lära oss att i hjärtat sitter låsningarna för backbends.
Before lengthen open the line!
I asana jobbar vi både med ytterspiraler och innerspiraler.

Full av inspiration
Om Shanti shanti shanti

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

5 kommentarer

 1. Åhhhhh Anna! Tack! Precis ett sådant inlägg behövde jag läsa nu och jag är sprickfärdig av längtan att åka på kurs! Oooooooooom shanti!

 2. Det låter underbart Anna! Förstod att Irene skulle ha hittat en pärla till sina elever. Hon är suverän.

  Jag bokar mig för lördag och söndag i Baskemölla. Längtar galet!

  /a

 3. Åh, så intressant! Känner igen mycket av det du beskriver från Simon Low och hans sätt att lära ut asanas. Det sporrar enormt att få ta del av olika lärare och inte minst få vara med om en workshop, full med liv och kunskap. Vi yogar vidare!

 4. Lärorikt inlägg. Vilken magnifik helg du haft.
  Tack för feedbacken! Nu fick mera kött på benen vad Anusaura står för.
  Den anusaura-ws jag skulle på inhiberades tyvärr. Det kommer nya tåg.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: