andra dagen

Helgkursens andra dag. Jag hade ont i kroppen, träningsvärk i hamstrings. Det släppte efter en stund men jag var lite stelare i skuldrorna idag.
Filosofistunden idag handlade om Yama och Niyama.  Jag älskar ashtangafilosofin. Vi pratade också lite om att patanjalis åttafaldiga yogaväg och att den heter Ashtanga yoga – Ashta =  åtta Anga = grenar/delar Yoga = förening/förenad
Yogan vi praktiserar heter Ashtanga Vinyasa. Det betyder att alla som läser Patanjalis sutror läser om Ashtangayoga och den form vi utövar heter Ashtanga Vinyasa.
Jag avslutade med brunchen idag. Kände att jag ville  åka hem och vara med familjen. Vi hade en jättemysig eftermiddag i solen.
Om Shanti

6 svar till “andra dagen”

 1. Åh, vad vi behöver solen nu! Känns som att man småningom börjar hinna ikapp sig själv. Njutning!

  1. Ja vi behöver den verkligen. Känner att jag får energi.
   Har dina rabatter töat nu?
   Kram

 2. Nja. Pantajalis åttafaldiga väg gäller ju all yoga. Att Ashtanga betyder åttafaldig betyder ju inte att alla som läser Patanjali läser om just Ashtangan, det betyder bara som jag har förstått det att Pattabi Jois valde att kalla den yoga han fick träna som sin av Krishnamacharya, för just åttafaldig/ Ashtanga. Kanske en petitess men yogan har samma inslag förutom de asanaserier vi utför. Och de har ändå samma grunder i de urgamla positionerna, ingen är påhittad/skapad nu, de är bara sammansatta på olika sätt. Så har jag förstått det hela.
  För övrigt låter det som du har en riktigt givande helg och träningsvärk kan vara skönt ibland 😉

 3. Annika
  Jag tolkar det exakt så, helt som du skriver. Fel av mig att skriva att Patanjali ”kallar” det för ashtanga. Hans åttafaldiga väg heter ju ashtanga.
  Det jag menar är att av att Patthabi Jois och Krishnamacharya kallade Patanjalis yoga för ashtanga vinyasa har lett och leder ofta till missförstånd. Kanske skulle man kallat det för något annat. Vi här i väst förenklar ju Ashtanga Vinyasa till Bara ashtanga yoga.
  Jag tror på att all yoga är den rätta för dig/mig, bara man hittar sin grej. All yoga har samma mål.
  Anna

 4. Ja så är det Annika. All yoga kan på så sätt vara ”den rätta” .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.