Yoga, åskoväder och moolamantra

Imorse överraskades jag av ett gigantiskt åskoväder.  Det smällde utanför fönstret och shalan lystes upp av blixtarna från himlen. Maffigt!
Jag kan inte påstå att mitt fokus på yogan var det allra bästa, men jag genomförde i allafall solhälsningarna samt två av de stående. Kom på mig själv hela tiden med att mina tankar bara flackade runt överallt på allt annat. Ingen närvaro! Jag gjorde några av de avslutande ställningarna:

Salamba Sarvangasana – skulderstående
Halasana – plogen
Karnapidasana– Öronpress
Urdhva padmasana – upp och nedvänd lotus
Pindasana – fosterställning

De avslutande positionerna var inte så fokuserande heller, det åskade rättså bra där vid.
Sist satte jag mig i lutusställningen och satte på Deva Primal när hon sjunger Moola mantra
Spelade den ett par gånger, blundade och koncentrerade mig på sången. (och sjöng med)

Jag är absolut inte rädd för åskan det var snarare så att jag fashinerades av den och att rummet lystes upp hela tiden, jag kom av mig.
 
Så här i efterhand är jag ganska nöjd med min morgon i allafall, den var på ett eget sätt, en åskmorgon där naturen trängde sig in i min träning. Och hur det nu än var med det flackande närvarandet så var det jag och min matta med allt runt i kring i nästan 40 minuter.

Moola Mantra
Om
Sat Chit Ananda
Parabrahma
Purushothama
Paramatma
Sri Bhagavathi
Sametha
Sri Bhagavathe
Namaha

Moola mantrat är ett vediskt mantra. Det sägs ha en inneboende kraft och om man känner till vad mantrat betyder och sjunger, uttalar det med förståelse och inlevelse ska energin flöda med stor kraft.

Om
Hela skapelsen har enligt indisk tradition sitt ursprung från ljudet OM ( Aum )
När man uttalar OM så bjuder man in den högsta energin.
OM har kraft att skapa, upprätthålla och förstöra. Det ger ljud liv och rörelse i all existens

Sat – Chit – Ananda 
Universums tre grundstenar
Här talar man om att man förenas med det Högsta medvetandet som sägs inbringa det största och mest djupgående tillståndet av Exstas som kan upplevas.

Sat är den omanifesterade principen, den del av universum som är utan form, utan yttre egenskaper och utan yttre kvalitet.

Chit är Universums klara medvetande, den oändliga kraften som finns i Universum.
Vårt medvetande manifesterar sig i kroppens handlingar och tankekraft, den Högsta Anden.

Ananda betyder lycksalighet, sällhet, kärlek, som är Universums natur.

Parabrahma är det högsta medvetandet, bortom tid och rum.
Den högsta Skaparen.

Namaha betyder att man visar sin vördnad och ödmjukhet inför det gudomliga, inför Universum.

Purushothama den Högsta Själen, den Högsta Kraftens energi
Purusha betyder själ, människa
Uthama betyder det Högsta.

Paramatma betyder den Högsta Inre energin som bor i alla människor och väsen.
Det är den “Inneboende”, som bor i hjärtat och kan komma till oss när man själv önskar för hjälp och vägledning.

Bhagavathi är skapelsens feminina aspekt den som karakteriserar den högsta intelligensen i handlingen.

Sametha
betyder förenad med eller i förbindelse med

Sri Bhagavathe, Sri är en vördnadstitel och Bhagavathe är skapelsens maskulina kraft. 

om-sat-chit-ananda

Namaste

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

4 kommentarer

 1. Tack för din fina kommentar, som alltid. Du har rätt, jag ska göra så. Se till att jag har gott om tid till allting så jag får möjlighet till det. Det känns så tråkigt ibland bara när ingenting går. Men jag tror mycket handlar om den där skrivuppgiften som jag är otroligt omotiverad till också. Så fort jag öppnar boken blir ögonen jättetunga. Selektiv syn.

  Trevligt med åska och blixtrar och det blir ju som lite bakgrundsmusik.

  Jag ska försöka sätta igång med solhälsningarna varje morgon/förmiddag (beroende på ork) så kanske jag kommer in i det mer.

 2. hej anna
  jag har inte riktigt greppat det där med mantra än, vi har för första gången gjort det på yogan då vi fick sjunga efter läraren och hur jag någonsin ska kunna lära mig detta??… nja jag tvivlar, tror inte jag kan en enda sångtext på svenska en och sen dessa obegripliga ord…

  måste få dem nedskrivna till en börja… sen var det visst annat mantra när man slutade ett pass…. ujuj…

  turid

 3. Ja, första gången jag sjöng mantra, var det skitsvårt med orden, det är det fortfarande. Det gör ju inte saken lättare att alla lärare gör dem på sitt sätt. olika uttal olika “melodier” eller Patthabi jois som rabblar det så fort att man ej hinner med.
  Här kan du höra honom: http://www.yogadotcalm.com/pdf/astanga_mantra.mp3
  Här är ett annat med Richard Freeman
  http://www.yogadotcalm.com/pdf/invocation.mp3
  Här är avslutningsmantrat.
  http://www.yogadotcalm.com/pdf/closing_prayer.mp3
  Nu kan du öva.
  Här är texterna också:
  http://www.ashtanga.se/userfiles/mantras.pdf

 4. hej vacker!
  jag älskar dessa “översättningar” utav mantran, vet du någon annan sida som har översättningar utav mantran till svenska eller engelska?

  KRAM

  shanti, shanti, shanti!

  /Rebecca

Lämna ett svar

%d