Mahāśivarātri

Idag inleds firandet av  Mahāśivarātri, SHIVAS STORA NATT.

Firandet har olika betydelser. Vanligt är att det är natten då Shiva utför den himmelska dansen. Man mediterar, reciterar mantra för klarhet , att övervinna mörkret och övervinna hinder i våra liv, så som okunnighet eller Avidya som det heter på sanskrit. Det sägs också vara firandet av att det är natten då Shiva gifte sig med Parvati.

När Shiva dansar då avbildas han med fyra armar och ett ben upplyft med en eldring runt sig.
Dansen han dansar är rörelsen för det som varit och rörelsen för det som ska ske och centrum i denna rörelsen är det som sker i denna stund och för det högsta medvetandet i den som är helt befriad och bara är.

Den brinnande cirkeln runt Shiva Nataraja står för  kosmos. Det långa håret, är förbindelsen mellan det gudomliga och jorden.
Under den ena foten ligger en demon som han håller fast, det är symbolen för att Shiva utplånar okunskapen av det cykliska skapandet och förgörandet.

De fyra armarna och benet står för fem handlingar.
En hand håller en trumma –  världens skapelse, livet
En hand håller i en eldsflamma – befrielsen i världen, död och återfödelse
En hand i abhaya mudra – beakydd och att hitta mod
En hand korsar Natarajas bröst – står för att vi ska befria slöjorna över sinnet och hitta vägen mot frihet
Det lyfta benet – symboliserar avtäckandet, ihågkomsten om sin egen djupaste identitet liksom allt annats djupaste identitet.

Shivas mantra

Om nama Shivaya

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: