Ghee och mandelsmör

Jag älskar ghee! Indiskt smör. Nu har jag fått en ny favorit nämligen mandelsmör. Häromdagen köpte jag en burk mandelsmör i affären, ganska dyrt. . . Tror en liten burk kostade närmre 70 kronor. Den tog slut blixtsnabbt. Så nu har jag köpt mandel och gjort eget mandelsmör, supergott och extremt lätt att göra. Har gjort två omgångar. Första gången med skållad mandel andra gången med skal kvar.
Mitt recept:
en påse mandel rostas i 150 grader ca 20-30 minuter.
Låt svalna
Häll i mixer med ett par skedar ghee ( jag tog ca 2-3 msk)
Mixa! Blanda i ca en halv till en tsk flingsalt.
En sak som är konstig är att jag som är nötallergiker tål detta smör!? Anledningen tror jag är att mandlarna är rostade.
Om man inte har ghee kan man ta tex. Kallpressad kokosolja eller rapsolja.
Eller prova att göra ghee, det är superlätt.

Min ghee gör jag av osaltat smör.
Ett paket osaltat smör läggs i tjockbottnad kastrull.
Låt koka upp, när det börjar knastra sänk till lägsta temperaturen. Viktigt o passa i början.
Låt knastra på minsta värme Ca 30 minuter.
Sila i tesil.
Förvara gärna i rumstemperatur.
Ghee är mycket nyttigt. Jag blandar en tsk i Viktors mat, bred det på smörgås som det är eller kryddar riset med det.
Det som sker med smöret är att man tar bort mjölkproteinet, det sitter i det vita som man silar bort. Egentligen borde laktosintoleranta tåla ghee?

Ett bra betyg för dessa smör är att när vi handlade igår uppmanade jag dottern att hon kunde välja något pålägg, till svar fick jag. ” det behövs inte mamma, vi har ju mandelsmör” .

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

4 kommentarer

  1. Tack för tipset! Jag älskar också mandelsmör men har bara köpt färdig och den var dyr. Nu har jag köpt kallpressad kokosolja och jag kan tänka mig att det blir en god kombination.

  2. mmm.. det var supergott. Jag tror jag hade i lite för mycket olja bara. vilken fin blogg du har. Älskar dig..puss

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: