Mirakel utifrån mina upplevelser

Det här med att föda barn är för mig en väldigt stor upplevelse och händelse.
Likaså att leva med sina barn och sin omvärld, vara medveten och hela tiden i fokus.
Jag tänker att det skulle kunna liknas med olika delar av yoga, plus att det prövar det ens sätt att leva yogiskt och att vara yogi.
Eller snarare att leva som sig bör.

Yama
Yamas de etiska och moraliska värderingarna – förhållningssättet till livet och den nya lilla människan som ska bli en del av livet och framförallt bli sin egen i sitt egna liv.  Att jag som mamma nu prövar mitt beteende och min attityd både till mig själv barnet och omvärlden. Att vara nöjd.När jag fick mitt första barn, ville jag genast ha ett till. Samma känsla denna gång, jag måste få vara med om allt detta igen. Här gäller det att vara nöjd med det jag har i första hand innan jag vill ha nästa.

Niyama
Niyamas moraliska och etiska värderingar mot mig själv men också gentemot det nya livet. Jag måste ha tålamod i nuet.

Asana
Asana Bebisen som nu upptäcker sin kropp, hur man kan röra och lyfta på huvudet, Dristhi, blickfokusering gärna på sin mamma:-) Och inte minst min egen kropps förmåga att föda barn, kraften och hur jag gjorde asana i förberedande syfte inför förlossningen och nu i läkande efteråt.

Pranayama
Pranayama Min andning innan under och efter förlossningen. Bebisens första andetag när han har fötts, jag andas jag lever. Tänk bebisen andas faktiskt genom näsan åtminstone vid amningen.

Pratyahara
Pratyahara Att ha en liten bebis kräver behärskade sinnen och närvaro.

Dharana
Dharana, fokuserad koncentration att koncentrera sig på en sak utan att distraheras.Att jag ska ha ett renat sinne och kunna koncentrera mig och vara fokuserad i nuet, i vardagen.Ta vara på varje stund och inte se bakåt och framåt i tankarna, vara här och nu. Tiden går ibland så fort att man måste vara fokuserad på sitt inre nu tillsammans med bebisen.

Dhyana
Meditation som skapar balans för mig men också bebisens, bebisar mediterar kanske naturligt, de har inte så mycket som distraherar dem, livet är väldigt enkelt för dem och därför är de i ett meditativt tillstånd i sig själv.

Samadhi
Asthanga yogas sista del. Det är detta det handlar om, meningen med livet kanske? Man säger att jaget som förenas med världsalltet. Jag tänker lite att detta är att födas, meningen med allt och livets mirakel. När jag fick mitt första barn fick jag en enorm upplevelse under födelsen, det jag kände var nästan som en återfödelse, känslan av att detta är just det som är meningen med att leva, att få födas. Det kanske låter flummigt men det var en oerhört stark upplevelse som jag hade svårt att förstå. Jag kände samma sak denna gången en känsla av ett stort lugn och lycka. Kanske är det så att livet börjar med yogans sista väg, samadhi det fullkomliga. Åtminstone var känslan och upplevelsen så för mig. Kropp, sinne och själ är i total frid! Livets mening.

3 svar till “Mirakel utifrån mina upplevelser”

 1. Det du skriver idag är vackert. Underbara betraktelser.
  Alla bitar, som tillsammans bildar Yogaliv.

 2. Ååå jag instämmer, så fint skrivet! Mina tankar gick i lite samma spår igår. =)
  Visst är våra bebisar och barn fantastiska guider?!

  Ha det gott!
  /Therese

 3. Så fint du skriver Anna. Och jag delar det du skriver i sista delen på yogastigen, jag fick samma överväldigande känsla båda gångerna jag födde mina barn. Och att livet är evigt, när ett nyfött barn betraktar en själv. då kände jag väldigt starkt att det var en själ som varit med tidigare som betraktade mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.