Asana – Pranayama

Kursen med Tiwari innehöll väldigt mycket pranayama.
En av de första frågorna Tiwari fick var varför vi gör pranayama.
Han svarade att i Indisk filosofi vill vi veta anledningar
Det finns inga problem i sinnet utan sinnet skapar det.
Det finns olika andningstekniker och dessa hjälper oss att finna fridfullhet.
Att hålla andan (ej andhållningen i pranayama) har negativ effekt på sinnet.
Pranayama hjälper oss att förstå oss själva, att se sig själv klart!
När andningen är långsam då är sinnet stilla, att andas längre andetag håller också andetaget aktivt i kroppen. Det stabileserar oss!

Vi gör, tränar pranayama därför att kroppen och sinnet är ett och samma.

Tiwari menar att asana är fysiska positioner som utförs för att skapa behaglighet inne i oss det är inte till för att vi ska träna vår kropp fysiskt (då är det gymnastik) utan målet är att träna vår kropp för att uppnå den i  sinnet. När asana utförs är det viktigt att det finns stabilitet och avslappning.
Man ska känna sträckningen i positionerna inte forcera dem utan lämna kroppen till kroppen.
Man ska hålla tag i medvetande och fokus. Att tänka under tiden man gör asana har ingen mening, tankarna försvinner helt enkelt när man utför asana. Tankarna har ingen mening de leder bara till negativitet.
Så fort vi börjar tänka blir vi en ”sak”.

OM det är fysiskt då är det fysiskt
OM det är psykiskt då är det psykisktikt
OM det är spirituellt då är det spirituellt

I förhållande till hur mycket asanapractice många av oss gör till hur mycket pranayama vi gör borde vi lägga ner mer vikt på pranayama.

pranayama
Om shanti

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

12 kommentarer

 1. Hej,

  Roligt att du hittat och läst min blogg, har faktist följt med din också. Tack också för tipset angående Garbha Pindasana och Kukkutanasana, ska pröva det de två morgnar jag har kvar med Sharath, sedan måste jag troligen återgå till att göra halva serien. Du får gärna länka till min blogg om du vill. Får jag länka till dein också?

  /Linda

 2. Hm det låter väldigt intressant! När man läser Iyengar och även min guru Zhander säger ju att man måste vara ”redo” för pranayama för att kunna få komma åt de fördelar som det innebär att utföra andningsövningar. Ser man på den åttafaldiga vägen så kommer asana som nr 3 och pranayama som nr 4.
  Men är kroppen och sinnet samma? Det har jag svårt att förstå…

  1. Annika, Jag vet att Pranayaman kommer senare i Iyengar. I ashtanga Vinyasa är den en del man integrerar väldigt tidigt.
   Vi gör ujjaiandningen ihop med asanas.
   Tiwari säger att i Patanjalis åttafaldiga väg går det att practicera Pranayama och asana, pratyahara och Dhyana.
   De övriga är stadier och levnadssätt man uppnår. Jag har aldrig fattat att den åttafaldiga vägen görs i den ordningen, är det så?
   Jag tycker att alla är intressanta.
   Om kropp och sinne är samma måste kolla mina anteckningar hur han menade där, jag kan ha missförstått det.
   Jag tolkade det som att pranayama i kroppen ger ett lätt sinne och att det finns en förening mellan kroppen och sinnet den föreningen gör dem enhetliga.

   Sue, Nina
   Namaste

 3. vad roligt att du gör det! 🙂 jag tycker om att läsa din blogg, den ger så mycket.

  tack 🙂 jag tror att det kommer att gå bra
  det ska bli roligt och utmanande
  jag har aldrig varit instruktör förut

  kramar*
  /S

 4. vilken bra guru ni har haft, han verkar vara så klok och det är bra att han förtklarade det här med pranayama. det är lätt att glömma bort att andas. vi tänker inte så mycket på att kropp och sinne är ett.

  ljus*
  /S

 5. Gomorron Anna!

  Vi andas också ujjayiandning när vi gör vår serie, sekvens, asanas i den stil jag tränar. Jag menar inte på något sätt att det är fel att utöva pranayama och du verkar ju ha varit hos en mycket kunnig lärare. Däremot tror jag att vissa steg inte kan hoppas över. Man börjar ju till exempel inte med att stå på huvudet när man börjar utöva yoga. Men i väst har vi så bråttom med det mesta så börjar vi med yoga asanas då börjar vi också ofta med pranayama. (Det handlar ofta om lärare som har bråttom att visa ”allt” tror jag och en osäkerhet och okunskap i vad individerna behöver) Det finns en viss logik i att det som lärs ut också följer en utveckling, när individen är redo.
  Den åttafaldiga vägen är säkert inte linjär men ger ändå en fingervisning om nivåer. Så har jag tolkat det. Å andra sidan jag kan ha helt fel! Men med risk för att stöta mig med alla som utövar mycket pranayama, jag tror att det är oerhört viktigt att ha en kunnig, erfaren guide som ser just DIG och var du står. För att man ska erhålla det som det är menat ska hända.
  Namaste!

 6. Annika
  Jag håller helt med dig i det tänket. Guiden är superviktig.
  Jag har ju yogat många år ”utan” andningen så jag har ju eg. gjort just så. Har börjat tänka att jag själv lägger ner mycket vikt på asanas, medan jag skulle behöva balansera det med mer pranayama.
  Snarare för att lugna ner asanadelen.
  Namaste

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: