Fantastisk Workshop

Det har varit en underbar vecka. Så mycket intryck och lära.
Retreatet började på tisdagen, familjen följde med mig ner till Österlen och hjälpte mig att komma i ordning och praktiskt att sätta upp husvagnen. När det var dags att gå till shalan följde de med mig dit, väldigt kul att äntligen få visa dem var jag brukar vara och ofta prata om.

Vi var många som kommit för att få lära av Tiwari, över 30 personer.
Eftermiddagen ägnades åt presentation av oss själva. Vi fick ställa frågor till Tiwari och han svarade sedan var det en timme pranayama följt av en timme asana för halva gruppen.

Jag har antecknat ganska flitigt under samtalen, jag måste samla alla tankar och kladdiga anteckningar för den delen. Jag hade lite svårt inledningsvis att vänja mig vid hans engelska uttal. Tiwari var mycket duktig på engelska men man fick vara mycket koncentrerad hela tiden. Man fick så mycket förklaringar på allt att man inte hann anteckna hela tiden.
Jag ska samla mina reflektioner efterhand.

Jag sov gott i husvagnen på natten. Jag gick upp tidigt och duschade. Vi samlades 07.00 bakom shalan för morgonens Eldceremoni – Havan Ritual. Tiwari satt framför en keramikkittel, där han skulle göra elden.  Vi andra satt runt honom på filtar. Han reciterade mantran och förberedde enligt ritualen. Vatten skvättes runt platsen, blommor lades ut Ved lades i urnan, papper doppat i ghee i mitten elden tändes och fler mantran sjöngs. När det var dags att offra sjöng vi alla tillsammans och turades om att sitta framme och lägga ner säd i elden.
Mantrat man sjunger är Gaiatri Havan med Svaha efteråt.
OM tatsaviturvareNyaM bhargodevasya dhiimahii
dhiyo yo naH prachodayaat.
Ritualen avslutades med att man fick getmjölk i handen att dricka.

Havan ritual Havan

Morgonen fortsatte med pranayama sedan underbar brunch med gröt bär, hembakat bröd, omellett, grönsaker, ris marmelader the mm.
Vi åt mer lunch en frukost (klockan 09 på morgonen)
Den andra gruppen hade sin asanalektion när vi åt. Vid halvelva samlades alla igen för mer frågestund och lektion samt mantrasång. Därefter var det paus eftermiddagen var precis som tisdagens.
Resterande dagar såg likadana ut.
Två kvällar hade vi aktiviteter den ena kvällen såg vi Rama Dass filmen den andra kvällen var det Kirtan det var riktigt mysigt.

En sak var jobbig, eller ovan är väl rätt ord det var att sitta med korslagde ben flera timmar om dagen.
Jag och några andra åkte till shalan innan eldcermonin och gjorde vår ashtangapractice, eller delar av den det vi hann på en timme till en och en halv.

Jag har fått massor med nya vänner vilket är fantastiskt.

Om Shanti

Min summering av veckan är att det varit mycket lärorikt och en underbar stämning bland alla deltagare. 

Tiwari workshop

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

9 kommentarer

 1. det låter spännande, skulle vara roligt att åka på nåt sånt en gång. Men sitta med korslagda ben i timmar?!! ojoj.. jag som har svårt att ta mig upp efter 10 minuter bara..

  /turid

 2. Tack för feedbacken! Du har minsann haft en intressant yogaupplevelse. Glädjs med dig över allt du fått vara med om och dessutom stiftat nya bekantskaper.

 3. Glad för din skull, låter händelserikt och lärorikt. Men det tar på krafterna att sitta så länge. Tänk de som kan sitta obehindrat i lotusställning hur länge som helst! En bit kvar dit…:)

 4. Det låter rent underbart att få ägna sig åt yoga på det sätt du beskriver. Kan man läsa mer om workshopen eller Tiwari någonstans? VH Anna, yogaintresserad

 5. Vad härligt du verkar ha haft det! Bara få brakfördjupa sig sådär i yoga! Plus att få en massa nya vänner! Dubbelt plus! Och wow att få vara på Österlen på sommaren. I en yogapimpad husvagn 🙂
  Kram Helle

 6. Jag tränar mestadels power/ ashtanga, sen gillar jag att varva med yin eller raya. Egentligen började jag med kundalini, men har så sent som nu i år på allvar gått över till lite mer fysiska former.

  Du tränar ashtanga såg jag.
  Jag går på powerklasser och där heter det power enligt den ena läraren och ashtanga enligt den andra, och de gör i princip samma sak. Så det som är ashtanga i det här fallet är någon lättare variant av ashtanga, för den genomsnittlige västerlänningen tror jag.

  Har du någon särskild lärare eller skola? Jag läste att du är ledare själv, var är det på för typ av plats? Jag ska precis börja leda på ett förbund, på motionsnivå.

  Anna

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: