Närvaro i yogan

I morse när jag yogade försökte jag att närvara på mattan. När jag yogar för mig själv har jag vissa morgnar jättedåligt fokus. Mina tankar fladdrar iväg.
En sak vi pratade mycket om i helgen var hur vi yogar. Att när man yogar, många av oss, läggs det väldigt mycket tid på mitten av ashtangapasset.
Vi hastar oss igenom i början för att komma till nästa övning. Många gånger kan tankarna befinna sig i nästa redan innan den asanan har börjat. Många gånger strävan efter en ny position. När vi klarat av en asana vill vi genast ha en ny. Vi vill gå vidare i serien och gärna in i den andra serien. När vi kommer till den avslutande delen släpper vi kanske närvaron och fokuset igen, vi lägger inte så mycket tid där för då finns det ju inga fler asana att få! Vår lärare sa något väldigt tänkvärt som jag vill dela med mig idag;

Tänk om det bara fanns solhälsningar?
Den frågan kan man ställa sig när man går upp på morgonen och bara har en liten stund på sig, tänk om det bara finns de här solhälsningarna. Hur vill jag att de ska göras då?

Om shanti

4 svar till “Närvaro i yogan”

 1. Jag tänkte på det igår och det kändes som om det skulle vara något sådant. Jag märker ju att jag kommer djupare och djupare i rörelserna. Så du har nog rätt, och jag vet precis vad det är. Tack för dina fina ord.

  Det var tänkvärda ord från läraren. För mig är det lite lättare som inte alltid vet vilken övning som kommer efteråt.. Hoppas du finner närvaron imorgon i stället.

 2. Tur att alla dagar på yogamattan är olika, annars hade det varit lite enformigt 🙂
  Kram Helle

 3. Så är det ju. Människan har en benägenhet att ständigt vilja vidare. Oerhört bra tankeställare du fick av läraren, jag ska komma ihåg den!

  Nu har jag ju ”backat i ashtangan” ett tag och för mej känns det tom. overkligt att överhuvudtaget tänka på Andra serien, eller ens hela Första serien. Jag är inte redo för det än. Perioder då jag velat framåt för mycket har oftast slutat med att jag blivit sjuk, eller att jag helt enkelt stött på patrull i kroppen – precis som om den talade till mej att STOPP, backa, lugna ner dej.
  Kanske yogan lärt mej något ändå?! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.