Sanskritnamnen på de olika rörelserna

Sanskritnamnen på yogaövningarna, hur hänger de ihop?
Namnet på varje asana speglar inte bara ett namn utan en inre tanke som behövs för att uppleva just den känslan.
När man studerar de olika översättningarna är det viktigt att man inte associerar till de direkta innebörderna på ett hårt och attackerande sätt mot kroppen.
Kraften eller häftigheten i de olika asananamnen syftar mer på att det är viktigt att varje del av kroppen försöker att uppnå den känslan. Ofta är det lättare att tänka att Varje yoga asana lär mig något unikt. Därför försöker jag lära mig namnen både på engelska och svenska Och att försöka tänka sig in i betydelserna kopplade till att fysiskt göra rörelserna, jättespännande!
Om man tar tex. Utkatasana kraftpositonenen, Chairpose. ojämn ställning, kraftpositionen eller stolens position så har ju denna många olika namn kallade efter sig.
Hur ska jag tänka? Chairpose/stolens position kontra sanskrit översättningarna som betyder kraft och ojämn.
Om man
föreställar sig att det finns en stol.
Den ”påhittade stolen” ska då hjälpa till att hitta styrkan. Kraften att sitta i en stol som inte finnns där känslan är den samma. Avslappnad och kraftig på samma gång.
Kraften blir bekväm!
Jag tror att man kan analysera alla positioner så här. Fashinerande med översättningarna och de olika positinerna i Ashtangayoga är hur alla ställningar-asanas hänger ihop!
Varje asana välkomnar nästa, varje asana hör också ihop med nästa. Det är därför man i Ashtanga yoga gör allt i en och samma ordning, alltid. Man går inte vidare förrän man har gjort nästa.
Tex. Pashimattanasana
pashima=baksidan av kroppen, väster
Som följs av
Purvattanasana
Purva=Öster, framsidan av kroppen
Om man tittar på betydelserna med väster kontra öster och framsida respektive baksida.
Tänka att veta detta OCH att känna det när man utför positionerna.

image

Det är häftigt tycker jag!
Om Shanti
kärlek

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: