Site icon

Asteya, yamas tredje princip

Yama asteya

II.37 अस्तमप्रणतष्ठामा सवयत्नोऩस्थानभ ॥ ३७॥
asteya-pratiṣṭhāyāṁ sarva ratnopasthānam
Tolkning:
När man är grundad i att inte stjäla i tanke såväl som i handling, av andra eller från sig själv ASTEYA då finns det som är värdefullt i ens egna händer (utan att man gjort anspråk på det)

Ordet asteya betyder just att du ska inte stjäla. Men det syftar inte bara på att ta fysiska saker utan det handlar om tankar, ord idéer, kraft och tid både i förhållande till sig själv som mot andra. Man ska inte ta kraft från sig själv eller från andra.
Var uppmärksam på
– När du önskar att du har något som någon annan har
– Om du tar åt dig äran för någon annans idé eller produkt
– Om du kommer försent så andra får vänta
– När du tar över, trycker ner någon annans glädje genom att tex högt säga att du ogillar just det ’vem har valt detta!’
– Om du styr över någon annans berättelse eller ord med att du ska berätta din historia istället.

På ett djupare plan innebär Asteya att överge själva avsikten eller lusten att äga eller att ha någonting – vare sig det är materiellt, en talang, en relation, en gåva, prestation, framgång eller tid. Att kunna frigöra sig för att vara helt fri från girighet maktlöshet eller att jämföra sig med andra.
När dessa underliggande frön av asteya identifierats och eliminerats, blir asteyas dygd etablerad i oss.

I vår nöjdhet ska vi glädjas över inte bara vad vi har utan också vad andra har, när vi börjar uppmärksamma att känna oss lyckliga istället för att känna avundsjuka, girighet eller önska saker som andra har så kan vi släppa taget om att vilja ha och då kan hela världen börja tillhöra oss. Denna känsla av tillfredsställelse och samsyn utgör grunden för praktiken av asteya .

Du ska vara nöjd med det du har; glädjas över hur det är. När du inser att det inte finns något som saknar, tillhör hela världen dig. Detta är den sanna andan hos Asteya.

Exit mobile version