Yoga och mens

Det blev ingen morgonyoga varken idag eller igår.
Igår yogade jag hemma på kvällen, jag gjorde så gott som alla de stående.  Har mens och då kan man ta det lite lugnt de första dagarna.
När man tränar regelbundet kan man mycket väl passa på att vila när man har mens, man kan tex. nöja sig med solhälsningarna de första dagarna.

Asana som är bra att göra är Matsyasana  –  Uttana Padasana – Baddha konasanaYoga mudra – .
De första dagarna när mensen är rikligast ska man inte vara upp och ner och man ska inte hålla bandhas. Man vill inte störa flödet utåt och ner i kroppen.
Så fort det börjar att avta kan man yoga som vanligt igen.
Detta är förstås individuellt och upp till var och en men jag brukar försöka gå efter dessa teorier.
Traditionsenligt i Ashtanga vinyasa gör man inte yoga de första dagarna vid mens, ej yoga vid fullmåne eller på lördagar.

 

 
 

8 svar till “Yoga och mens”

 1. Jag har lärt mig att aldrig göra bandhas när man har mens, är gravid eller ammar. Inte minsta bloddroppe får komma när man gör dem. Om man tränar regelbundet som du gör ska man inte heller yoga de första tre dagarna, sedan kan man göra lite mjukt. Har jag förstått. Man ska inte ens,enligt min guru, inte vara i ett rum där folk yogar de första tre dagarna eftersom ens egna energier tar stryk då. Det är så kraftfullt med både yoga och med mens. Var rädd om dig!

  1. Nej just det, att inte göra bandhas när man är gravid, ammar har jag också lärt mig.
   Jag trodde att det mest gällde uddiyana bandha, gäller det båda?

 2. Va! Det var nytt för mig, att inte använda banhda när man är gravid och när man ammar. Vi använde bandhas när vi gravidyogade. Dock inte lika hårt, men ändå. Och nu håller jag bandas, när jag ammar. Varför ska man inte hålla bandhas när man ammar, stör det också flödet?

 3. Och precis, det var uddiyana bandha som vi tog bort under gravidyogan. Men Mulah bandha använde jag. Nu använder jag båda.

 4. Som jag ser det så hänger båda låsen ihop. Med en rejäl uddiyana så kommer det andra direkt. Ja, det stör flödet och det finns säkert fler förklaringar som inte jag känner till. Men jag vet fler som gjort uddiyana när de ammat och fått höra det efteråt men det har inte varit något som stört, kanske får man inte in den lika kraftigt och då spelar det ingen stor roll…

 5. Yoga mudra när man är uppsvullen i maggen, det du! ;o)
  Jag har typ 20 cm till golvet med hakan men men jag skyndra långsamt.
  HAr läst i Petris bok att inte yoga de första 3 mensdagarna + vid fullmåne så jag täntek låta blir…snart…

 6. Mens här med! Hej syster 🙂

  Tack för trevlig muséelunch idag, det känns som om jag känt dig en evighet! Glömde ju berätta att jag yogade morse! Klockan var fem över fem när jag tände rökelse, ljus och slog mig ner på mattan. Hittade sakta men säkert mitt andetag, gjorde fem solhälsningar A och fem B. LÅngsamt och koncentrerat. Försökte hitta närvaro i varje litet steg, försökte följa mitt andetag. Efter det gjorde jag min mjukyoga-vid-mens-program som jag fått från Annika (en aning om yoga). Det var så skönt!

  Jag är så glad att jag har dig och min andra yogavän som också börjar på A. Ni inspirerar mig och peppar mig att våga gå vidare och hitta min yoga! I dag har jag gjort något riktigt, riktigt modigt…Jag har påbörjat min resa för att hitta min guru. Jag hade nog inte gjort det utan er! Berättar mer snart.

  kram
  a

 7. WOW det låter spännande!
  Nu vill jag genast veta… Detsamm syster, bhaginii, vi har nog känt varandra i ett annat liv.
  Jag vill gärna läsa happy yoga som nästa bokdialogbok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.