Yoga dag 10 – vilodag


Dagens Yoga

Idag är det vilodag enligt Pattabhi Jois.  Månadens mål är dock att yoga lite varje dag, och i veckan som gick har det inte varit några långa yogastunder på morgnarna, som längst 45 minuter.
Min sambo som yogade en gång med mig i julledigheten blev nog lite sugen på mer. Därför ska vi yoga tillsammans i eftermiddag. Innan dess ska jag och barnen åka till badhuset, vi har fortfarande inget vatten!

Regelbunden asana practice.

En gång i veckan är enligt min erfarenhet eller åtminstone för mig detsamma som ingen gång, utvecklingen stannar upp mellan gångerna. Dock är en gång bättre än ingen gång. Det är alltså bättre att göra tio minuter varje dag än att pressa sig att göra primary serien en gång i veckan. Effekterna sägs vara bättre för den dagliga yogautövaren.
En vilodag per vecka är standard för alla som har en daglig övning, även vila vid ny- och fullmåne.
Det kan ta år att få till en daglig övning, så man ska inte misströsta om det inte händer på en gång, tålamod!
Man ska uppskatta de stunder man faktiskt står på mattan istället för att vara missnöjd över de gånger det inte blir av, eller där det inte blir så långt. 
Kortare stunder flera gånger i veckan är bättre både för sinnet och kroppen än en lektion i veckan där man tar i så man blir slutkörd. Att avrunda när man känner sig pigg och stark (innan kroppen går in i nedbrytningsfas) ger mera inspiration och längtan till nästa gång.

Den första serien

Den första serien kallas Yoga chikitsa som betyder yoga terapi – utförd dagligen.
Den är till för att rena kroppen och ge den balans.
Totalt finns sex serier i Ashtangayoga. För de flesta av oss är den första serien fullt tillräcklig och vi går aldrig längre.
Den sista serien är det nog bara Pattaabhi Jois brorson Sharath som utövar.
Yoga Chikitsa alstrar värme i kroppen som renar, stimulerar, stärker och öppnar upp stelheter.
Alla positioner följer en viss ordning.
I traditionell Ashtanga Mysore stil så ger och lär läraren nästa position när eleven är redo, i individuell takt, och detta kan vara vid annan tidpunkt än vad man själv tycker. Man har aldrig bråttom och man ska inte att jämföra sin yogautövning med andras – vi har alla olika kroppar med olika förutsättningar.
Hur snabbt det går är alltså inte det viktiga, utan med vilken fokus, närvaro och kraft man övar.

Namaste

Publicerat den
Kategoriserat som Yogabloggar

av Yogashala South Sweden

Anna Hennig, Yogalärare och ägare av Yogashala South Sweden AB Anna är en stor yogaälskare & kom i kontakt med yoga första gången 1997 och började på sin första klass 2003. Anna hittade Ashtangayoga 2006 och har sedan dess varit en dedikerad yogi till denna form. I ett tidigt stadie började tankarna att bli yogalärare och Anna har undervisat kontinuerligt sedan 2008. Anna utövar även pranayama (andningsövningar) regelbundet.

Lämna ett svar

%d bloggare gillar detta: